ЖЕЛЕЗНИЦА

Начало

 заглаванаЖелезница е разположено е в източните склонове на Витоша,по поречието на Железнишка река,на 1000 м.н.в., на 23 км. южно от София.

В древността цялата местност около с. Железница е кипял интензивен живот, за което свидетелстват многобройните тракийски светилища, некрополи и защитни съоръжения. Във времето на ранното средновековие и до османското нашествие в околността на селото са съществували множество църкви и манастири, което го превръща в част от важния книжовен и духовен център, наречен "Мала Света гора" като аналог на Атонската обител. След опожаряването и разрушаването му, едва преди няколко века възниква селище и се заселва, според някои твърдения благодарение на изобилието на желязна руда, за което свидетелства и името.

Според друга легенда, селото възниква след заселването на жители от село Железница, Благоевградско, подгонени от турците. За това свидетелстват особеностите на говора на част от по-старото население на селото. Преди сегашното си местоположение селото е било изградено първоначално по-високо в планината и е носело името Мала Железница, където и днес могат да се видят основите на старите къщи. За първи път се споменава в турски документи през 17 век под името Жележенче.

ТРАНСПОРТ

Автобусни линии № 69 и 70 с 98

В селото има:

Здравна служба с един общопрактикуващ лекар и един зъболекар

 

КМЕТСТВО ЖЕЛЕЗНИЦА:

Кмет: Дойчин Сремкин

Приемно време:

Силвия Свиленова - Главен специалист

Работно време: Всеки ден от 08:30 - 17:00 часа 
Адрес: ул. „Плана планина”
Телефон: 02/992-77-14; 02/992-76-14

 


Новини

История

ИСТОРИЯ ЖЕЛЕЗНИЦА

Забележителности

© 2023 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys