КОКАЛЯНЕ

Начало

 заглавнаКокаляне е  разположено в полите на Витоша, в най-ниските ѝ склонове и покрай р.Искър, по шосето София-Самоков. Намира се на 15 км. от центъра на столицата, заобиколено от всички страни с планински хълмове, в котловина с 700 м надморска височина. Недалеч от него се намира Лозенската планина, с Урвишката крепост, Урвишкия и Кокалянския манастири.Насреща му са водите на Панчаревското езеро, отзад и в страни Витоша и Плана планина.
В някои от публикациите на местния вестник „Девети септември“ езиковедът Вале Велев пише, че името произлиза от „кокал“ - влашка дума, която на български ще рече „височина, връх, купчина“ - а височини и върхове наоколо има в изобилие. Променяно е като Кокаляни, Кокалене, Кокаленя и пр. В песни и предания то е „Старото село Кокаляне“, „Царевото село“.
След Освобождението в Кокаляне оцелелите къщи и родове са сравнително малко — около 15. През 1889 г. частна белгийска фирма построява електроцентралата до с. Кокаляне. В дола, образуван от течението на Искъра, се строи текстилна фабрика, но през 1930-те години е преобразувана в бакърена (медна) фабрика. Така бившата тъкачница / бакърена фабрика / чугунолеярна става поливна станция за тогавашния Земеделски професионален съюз, след това е болница за туберкулозно болни (изключително добри климатични условия за това заболяване), а днес е „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация“. 
Вилните зони са разположени в планински релеф и затова предоставят прекрасен изглед към планини и гори, а от по-високите места на балкана се виждат къщите на селото и дори на София. 
Кокалянският манастир "Св. Архангел Михаил"
В първоначалния си вид Кокалянският манастир датира от Второто българско царство. Според предания и исторически данни е построен в началото на 11-ти век, по време на управлението на Цар Самуил. По време на турското владичество на два пъти е опожаряван. Възстановен е напълно след Освобождението, като храма е построен през 1896 г на мястото на стария, разрушен през 1858г. Църквата е разположена по средата на двора и представлява , еднокорабна сграда без купол. Освен нея комплекса включва две жилищни сгради, четири параклиса, стопански постройки и красива камбанария, издигната през 2000 г. Целият комплекс е ограден с масивен двуметров зид. В Кокалянския манастир е намерен т. нар. „Урвишки сборник", съдържащ похвални слова за архангелите Михаил и Гавриил (включително и похвалното слово от Климент Охридски). През 1969 г. манастирът е обявен за паметник на културата.

ТРАНСПОРТ
До селото се стига с автобусни линии №1, 3, 4. От 1 август 2011 автобусна линия №1 преминава през самото село.

В селото има: общопрактикуващ лекар - ул. „Кръстан Младенов“ № 1 и стоматологичен кабинет – ул. „Старата чешма“ № 2

ПОЩА – ул. „Кръстан Младенов“ № 1
Работно време: 07:30 – 12:00 и 13:30-17:00 часа

 

КМЕТСТВО КОКАЛЯНЕ

Кмет: Александър Борисов
Приемно време: Сряда 09:00 - 12:00 часа

Работно време: Всеки ден от 08:30 - 17:00 часа
Адрес: ул. „Кръстан Младенов“ № 1
Телефон: 02/992-35-34


Новини

Образование

История

ИСТОРИЯ КОКАЛЯНЕ

© 2023 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys