КОКАЛЯНЕ

Начало

 заглавнаКокаляне е  разположено в полите на Витоша, в най-ниските ѝ склонове и покрай р.Искър, по шосето София-Самоков. Намира се на 15 км. от центъра на столицата, заобиколено от всички страни с планински хълмове, в котловина с 700 м надморска височина. Недалеч от него се намира Лозенската планина, с Урвишката крепост, Урвишкия и Кокалянския манастири.Насреща му са водите на Панчаревското езеро, отзад и в страни Витоша и Плана планина.
В някои от публикациите на местния вестник „Девети септември“ езиковедът Вале Велев пише, че името произлиза от „кокал“ - влашка дума, която на български ще рече „височина, връх, купчина“ - а височини и върхове наоколо има в изобилие. Променяно е като Кокаляни, Кокалене, Кокаленя и пр. В песни и предания то е „Старото село Кокаляне“, „Царевото село“.
След Освобождението в Кокаляне оцелелите къщи и родове са сравнително малко — около 15. През 1889 г. частна белгийска фирма построява електроцентралата до с. Кокаляне. В дола, образуван от течението на Искъра, се строи текстилна фабрика, но през 1930-те години е преобразувана в бакърена (медна) фабрика. Така бившата тъкачница / бакърена фабрика / чугунолеярна става поливна станция за тогавашния Земеделски професионален съюз, след това е болница за туберкулозно болни (изключително добри климатични условия за това заболяване), а днес е „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация“. 
Вилните зони са разположени в планински релеф и затова предоставят прекрасен изглед към планини и гори, а от по-високите места на балкана се виждат къщите на селото и дори на София. 
Кокалянският манастир "Св. Архангел Михаил"
В първоначалния си вид Кокалянският манастир датира от Второто българско царство. Според предания и исторически данни е построен в началото на 11-ти век, по време на управлението на Цар Самуил. По време на турското владичество на два пъти е опожаряван. Възстановен е напълно след Освобождението, като храма е построен през 1896 г на мястото на стария, разрушен през 1858г. Църквата е разположена по средата на двора и представлява , еднокорабна сграда без купол. Освен нея комплекса включва две жилищни сгради, четири параклиса, стопански постройки и красива камбанария, издигната през 2000 г. Целият комплекс е ограден с масивен двуметров зид. В Кокалянския манастир е намерен т. нар. „Урвишки сборник", съдържащ похвални слова за архангелите Михаил и Гавриил (включително и похвалното слово от Климент Охридски). През 1969 г. манастирът е обявен за паметник на културата.

ТРАНСПОРТ
До селото се стига с автобусни линии №1, 3, 4. От 1 август 2011 автобусна линия №1 преминава през самото село.

В селото има: общопрактикуващ лекар - ул. „Кръстан Младенов“ № 1 и стоматологичен кабинет – ул. „Старата чешма“ № 2

ПОЩА – ул. „Кръстан Младенов“ № 1
Работно време: 07:30 – 12:00 и 13:30-17:00 часа

 

КМЕТСТВО КОКАЛЯНЕ

Кмет: Александър Борисов
Приемно време: Сряда 09:00 - 12:00 часа

Работно време: Всеки ден от 08:30 - 17:00 часа
Адрес: ул. „Кръстан Младенов“ № 1
Телефон: 02/992-35-34


Новини

Образование

НАЗАДНЧ "Заря - 1909", с.Кокаляне

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ЗАРЯ-1909

kok1

Адрес : с. Кокаляне, ул. Кръстан Младенов 1

Действащо читалище, регистрирано под №250 в Министерство на културата на Република България.

Библиотеката към читалището е регистрирана в регистъра на обществените библиотеки под номер 1099

РАБОТНО ВРЕМЕ НА БИБЛИОТЕКАТА

от понеделник до петък

от 9.00ч. до 12.00ч.

от 14.00ч. до 18.00ч.

Почивни дни: събота и неделя

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО

От понеделник до петък

от 8.30ч. до 17.30ч.

/ненормирано работно време/

телефон: 02 992 3467

 e-mail: chitalishte_zaria@abv.bg

Председател: Елвира Генчева Ташкова

Секретар: Светлана Дончева

 

Народно читалище „Заря-1909” с. Кокаляне е основано на учредително събрание на 28.02.1909  година и до днес не е прекъсвало своите функции.

kok2

Библиотеката към читалището е създадена още при неговото основаване. В читалището работят трима служители – секретар, библиотекар и хореограф. Със своите исторически традиции,  утвърден опит тя е била  и продължава да бъде единствения културно-информационен център. На територията на селото няма друг информационен център.

kok3

Библиотеката разполага с 1 бр. компютър и принтер и библиотечен софтуер „АБ”, които са на разположение на читателите.

Тя не е само място за търсене и набавяне на информация, а и място за организиране на беседи и срещи, които дават възможност човек да придобие повече знания.

Библиотеката разполага с над 10 000 тома литература. Много добре се развива събирането на Краеведска литература и има голям интерес от страна на читалителите.

Библиотечният фонд е строго подреден, разделен е на възрастови групи и обособен детски кът. В работата си с читатели библиотеката включва и различни мероприятия: Запознанство на децата от месното училище и детска градина с библиотеката, литературни четения, викторини, представяне на чужди и български автори и отбелязване на техни годишнини. В читалището има детски драматичен състав и Кръжок за литературно слово, които се подготвя от библиотекаря. Двата състава се ценни помощници при подготовка и провеждане на  мероприятия в читалището.

Води се индивидуална работа с малки и големи, изучават се читателските интереси и на всеки читател се предлага подходяща книга.

Работата на библиотеката се обогатява през летния сезон, тъй като в селото има големи вилни зони и доброто захранване на библиотеката привлича нови читатели, които прекарват лятото в Кокаляне.

В читалището се правят тематични витрини, изложби на нови книги, суровачки, великденски яйца, картички и др.

kok4

Освен библиотечната дейност се  развива и добра културно масова дейност.  В читалището работят: Детски танцов състав, състави за народни хора за начинаещи и напреднали във всички възрастови групи, групи за изворен фолклор – лазарки и коледари, кръжок „Дом, бит, семейство”, спортен клуб по акробатика и спортни танцови дисциплини.

kok5

 От 2017 година откриваме и занималня по английски език.

kok6

Нашите състави участват на всички празници на територията на селото, както и на районни, общински фолклорни фестивали у нас и в чужбина. Носители са на много грамоти и награди.

kok7

Групите за изворен фолклор продължат традициите на селото и съхраняват българските традиции и обичаи. Ръководители на съставите са: Росица Димитрова, Николай Димитров и Димитър Иванов. Групите за изворен фолклор се водят от секретаря Светлана Дончева.

kok8

Жителите на  село Кокаляне обичат своето читалище и с благодарност си спомнят за ревностните творци и радетели, като първият председател Стойко Дяков и библиотекаря Васил Илчов.

kok9

Читалището събира в едно любовта към книгата чрез библиотеката си, обичта към танца, пеенето и театъра, чрез любителските колективи и школи. То е култура и информация, с отворени врати за различни поколения, социални групи, етнически общности, водени от потребност и стремеж към по-богата духовност.

История

ИСТОРИЯ КОКАЛЯНЕ

© 2020 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys